Publicatiedatum: 25-03-2023

Genomineerd in de categorie vmbo

Yuverta vmbo Amsterdam-West

Afval staat niet alleen erg slordig, het zorgt er ook voor dat mensen het minder fijn vinden om in de wijken te wonen waar hun kinderen tussen het afval spelen. Bovendien trekt het vuil ratten en muizen aan. Daarbij heeft de viezigheid impact op het milieu: afval vergaat niet zomaar.

AI voor inzicht in afvalroutes

Om het zwerfafval een halt toe te roepen, gebruikten de leerlingen de app Litterati. Tijdens het afvalprikken, fotografeerden de scholieren het afval. De app identificeerde het vuil en deelde het op in verschillende categorieën. Door deze app regelmatig te gebruiken, kunnen gebruikers patronen zien in de afvalroutes in de buurt. Literatti vergelijkt het afval bijvoorbeeld met statistieken van vorige jaren en maakt een top 5 van het meest gevonden zwerfafval.

Na afloop sorteerden de leerlingen het afval en bekeken ze welke afvalstoffen nog gerecycled konden worden, zoals plastic, papier en blik.

Meer bewustzijn

Het is, zeker in een stad, niet altijd makkelijk om anderen aan te spreken op het laten slingeren van afval. De informatie uit de app maakten bedrijven bewust van welk afval waar belandt. Zo werden er in Amsterdam relatief veel blikjes Red Bull gevonden. Ook Mac Donalds gebruikte de kennis uit de app om hun afvalstromen beter te managen.

Met deze actie maakten de scholieren ook een statement: het is niet normaal om je afval op straat te gooien.

Bij dit project is samengewerkt met:

  • Buurtvereniging De Schone Aker
  • Gemeente Amsterdam
  • De landelijke actiedagen Nederland Schoon! en World Clean-Up Day

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

Groenpact Impactprijs

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven