Publicatiedatum: 9-08-2023

Dit interview is onderdeel van een project van het Groenpact Jongerenplatform. De jongeren van het platform zijn met hun inspirator in gesprek gegaan over inspireren, motiveren en verbinding maken. Lees de andere interviews op onze website.

Over steun aan elkaar

Lisanne: “Als ik naar jouw activiteiten kijk, denk ik: Hoe houd je dat vol? Moet je niet eens een dag vrij nemen? En dan denk ik dat ik dat tegen mezelf ook zou moeten zeggen.”
Anne: “Dat zou je zeker – jij bent minstens zo actief! En je blijft bezig, zonder poeha.”
Lisanne: “Lief dat je dat zegt. Zo kennen we elkaar, nu drie jaar. We zijn elkaars sparringpartners. Motiverend, maar we houden elkaar ook regelmatig een spiegel voor.”

Over het begin

Anne: “Ik ben sinds een jaar of drie met jongerenprojecten in de voedselketen bezig. Voor de Oogst van Overmorgen breng ik allerlei betrokkenen in ‘agrifood’ bijeen in een leiderschapsprogramma, waarin ze verschillende perspectieven onderzoeken en kijken naar hun eigen rol. Samen met andere jongeren werken we toe naar een Youth World Food Day en een Nederlands ‘chapter’ van het World Food Forum. Bij Groenpact Jongerenplatform ben ik actief als afgevaardigde van de Oogst van Overmorgen en werken samen met andere jongerenorganisatie om brede stem van jongeren te vertegenwoordigen.”

Lisanne: “Ik ben begonnen als stagiaire in gemeente Den Haag rond voedselinitiatieven in die stad en op nationaal en internationaal niveau. Van hieruit raakte ik bijvoorbeeld betrokken bij de Haagse Voedselraad en Ons Eten. Vanaf het allereerste begin ben ik actief bij het World Food Forum, eerst op internationaal niveau en daarna onder andere met Anne en andere jongeren bouwend aan het chapter Nederland, maar ook als Europese klimaatambassadeur en in de Participatietafel Voedsel bij DuurzaamDoor . Hier komt ook de rol van voedsel naar voren. Je bouwt expertise op en rolt zo gemakkelijk van het één naar het ander.”

Ontwerp: Amy den Dekker

Over het Groenpact Jongerenplatform

Anne: “Platforms zoals deze zijn ontzettend belangrijk voor constructieve gesprekken. We werken hier met elkaar samen, ondanks de verschillende perspectieven die we hebben. Juist omdat het Jongerenplatform zelf ‘kleurloos’ is, kan ik hier buiten de lijntjes kleuren. Standpunten verkennen die niet de mijne zijn. Iedereen moet hier echt zijn eigen bubbel uit.”

Over respect onder jongeren

Lisanne: “In dit soort platforms bereik je betekenisvolle gesprekken omdat het met respect luisteren naar elkaar een voorwaarde is. Dat is niet iets wat alleen jongeren kunnen. Tegelijk zie ik hier wel elementen die ik in mijn reguliere werk als programmamanager Next Tech Food Factories minder vaak zie. De check-in voor een vergadering bijvoorbeeld – om even te kijken hoe mensen in hun vel zitten. Dat zo meenemen van je gevoelens in het werk, dat is misschien meer iets van de jongere generaties.”

"Eten heeft met álles te maken"

Over motivatie

Anne: “Wat we delen is de passie voor voedsel. Eten heeft met alles te maken, en als je er positief aan wilt bijdragen is er zó veel winst nog te halen: economisch, cultureel, ecologisch, sociaal… Dat motiveert mij enorm.”

Lisanne: “Het ‘doen’ is zó belangrijk. Resultaat zien. Laatst zetten we met Ons Eten zoiets simpels op: soep maken van rest-tomaten. Een oudere vrouw daar sprak ons aan, en zei ons hoe veel goed het haar deed. Of wanneer 10.000 jongeren van één tegel een minimoestuin maken; dan hebben we wel mooi 10.000 tegels vergroend. Zo simpel kan motivatie zijn.”

Auteur: Boris de Jong

Fotograaf: Jonas Briels

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

Groenpact Jongerenplatform

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven