Publicatiedatum: 20-04-2022

De springplank van Hortiheroes; naar een netwerk van potentiële partners, klanten, kennis en talent, werpt zijn vruchten af . Ze geven ze een impuls aan het bedrijfsleven en versterken de Nederlandse koppositie van de tuinbouwsector.

Start-up voorbeeld: PATS Indoor drone solutions

PATS Indoor Drone Solutions uit Delft gebruikt in kassen drones om insectenplagen te bestrijden. Camera’s volgen de ontwikkeling van de populatie.  Zodra het nodig is de insecten te bestrijden komt een drone in actie om de insecten mechanisch te verdelgen. Directeur Bram Tijman stelt dat dit het gebruik van pesticiden sterk reduceert en noemt nog een voordeel: “Dankzij de camera’s signaleren we plagen bijtijds wat zowel de schade als de bestrijding beperkt.” Zijn bedrijf startte in 2018 en telt inmiddels tien werknemers. Inmiddels volgen de camera’s in heel Europa populaties en signaleren insectenplagen.  

Technische innovaties

Sinds de start in 2018 werkt HortiHeroes samen met elf startups en scale-ups om ze te verbinden aan de sector en een podium te bieden met on- en offline kanalen.   Woordvoerder Fabienne van der Kluigt: “Hortiheroes zoekt specifiek naar startups met innovaties die bijdragen aan duurzame voeding en vergroening.  De innovatie moet een aanvulling zijn op het aanbod van gevestigde bedrijven. Meestal gaat het om technische innovaties met schaalbaar en herhaalbaar als maatstaf: producten die één keer worden gemaakt en meerdere malen verkocht kunnen worden.”

"Wendbaarheid gecombineerd met een technisch hoogwaardig product"

Springplank

Een nieuw product moet aanslaan in de sector: “Het draait om  innovaties waar ondernemers enthousiast van worden.” De toepassingen kunnen soms ook buiten de sector mogelijkheden bieden. Als voorbeeld verwijst Van der Klugt naar producten die het energieverbruik afremmen of natuurlijke bronnen benutten. Zo zijn vindingen die het gasverbruik verlagen ook vaak in andere sectoren bruikbaar. Aan de andere kant volgt HortiHeroes innovatieve ontwikkelingen in andere branches die mogelijk ook in haar vakgebieden toepasbaar zijn.

 Start-up voorbeeld: Plantsome

Kamerplanten brengen de natuur in onze woonkamer. Tussen producent en vensterbank bevinden zich allerlei mogelijkheden voor verduurzaming. Plantsome uit Honselersdijk startte in 2015 een webshop voor kamerplanten. De druk op het milieu neemt af door de rechtstreekse levering van producent naar consument. Daarnaast leven de planten langer dankzij  de klantenservice en de app. Dit jaar verdwijnt eveneens een groot deel van het plastic uit het verpakkingsmateriaal. Directeur Axel Persoon zoekt nog verder: “Voor de bescherming van keramieken potten staan we open voor suggesties.”

"De innovatie moet een aanvulling zijn op het aanbod van gevestigde bedrijven"

Jong, ondernemend, vaak technisch en ambitieus bepalen hoofdzakelijk het profiel van de startup. Bij de uitwerking, testen en exploitatie van de ideeën werken de startups regelmatig samen met studenten uit het groene onderwijs. HortiHeroes begeleidt de startups bij de introductie in de sector. Van der Klugt: “Zie het als een springplank” Het gaat daarbij om contacten met bedrijven, financiële instellingen en deelname aan evenementen. HortHeroes zorgt voor extra zichtbaarheid en een netwerk. De gemiddelde startup kenmerkt zich door snelheid en wendbaarheid gecombineerd met een technisch hoogwaardig product, maar missen de specifieke kennis en het juiste netwerk voor de sector. Als voorbeeld noemt Van der Klugt producten die nog praktijkonderzoek nodig hebben: “We begeleiden ze dan op hun zoektocht naar geschikte partners en faciliteiten”.  Van der Klugt: “Het werkt als een kruisbestuiving.” 

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

Hortiheroes

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven