Publicatiedatum: 9-08-2023

Dit interview is onderdeel van een project van het Groenpact Jongerenplatform. De jongeren van het platform zijn met hun inspirator in gesprek gegaan over inspireren, motiveren en verbinding maken. Lees de andere interviews op onze website.

Over het begin

Nesha: “Mijn inzet voor een duurzamer Nederland begon met mijn keuze om scheikunde te studeren - om vaardigheden op te doen waar ik een verschil mee zou kunnen maken. Nu kies ik in mijn werk projecten die zo veel mogelijk impact hebben. Een land adviseren over duurzaamheidscriteria voor hun voedselimport, bijvoorbeeld.

Inmiddels eet ik nagenoeg geen vlees, maar belangrijker vind ik waar ik actief aan werk. Ik steek veel tijd en energie in mijn vrijwilligerswerk bij de Klimaat en Energie Koepel — een organisatie voor young professionals die werken aan duurzaamheidsvraagstukken — en Groenpact. Hier leer ik ook veel over het perspectief van landbouwers.”

Jaap: “Omdat ik opgroeide op een traditionele boerderij, weet ik van huis uit veel over dat perspectief. Precies 30 jaar geleden heb ik de eerste ‘boerenvakbond' opgericht, De Nederlandse Akkerbouw Vakbond. We bepleitten toen een alternatief op het Europese landbouwbeleid, onder de noemer ‘Genoeg is Beter’. Let wel, het overgrote deel van de akkerbouwers was toentertijd bereid om hun productie terug te schroeven – iets waar de politiek in deze tijd alleen maar van kan dromen, denk ik. Voorwaarde was wel dat de prijzen eerlijk zouden worden: rekening houdend met de Europese normen qua milieu, duurzaamheid én beloning.…”

“Het idee van de Vegetarische Slager is mijn bekendste bijdrage aan de vergroening van de voedselketen… vanuit het idee dat het eigenlijk gek is dat we in deze tijd van voedselkennis en -technologie nog steeds dieren nodig hebben om iets te maken dat lékker is.”

Over verschillende meningen

Nesha: “Natuurlijk vind ik het ook moeilijk wanneer mensen op een andere manier tegen het duurzaamheidsdebat aankijken, dan ga je 't liefst in gesprek. In dat soort gesprekken heb ik veel geleerd over de motivaties van anderen, wat helpt om elkaar verder te brengen. Gelukkig zien verreweg de meeste mensen de noodzaak om te verduurzamen in. Maar vaak gaat het debat vooral over een manier van leven die lijkt te verdwijnen, terwijl duurzame ontwikkeling juist zoveel kansen biedt om iets moois te creëren.”

Jaap: “Dat het soms moeilijk is om met mensen die er anders over denken te praten, merk ik ook. Iedereen wil een bepaalde mate van zekerheid voor de toekomst. Mijn stelregel is, probeer vooruit te lopen op beperkende regelgeving door je een beeld te vormen van het gewenste landbouwbeleid over 30 jaar. Dat is voor jezelf prettig maar zeker ook voor je omgeving.

Ontwerp: Amy den Dekker

Over leren van elkaar

Nesha: “Ik word bijna jaloers op jouw aanpak, je gaat de gesprekken aan met zo’n pragmatische en ‘down-to-earth’ blik. Je vindt dat we geen dieren in onze voedselproductie nodig zouden moeten hebben: dan maar kaas maken uit een roestvrijstalen koe...! Schijnbare tegenstellingen ómdenken: zo eindigt het debat niet in een ruzie en zetten we het gesprek zinvol voort.”

Jaap: “Dank je wel. Ik herken mezelf ook in jouw idee achter zulke gesprekken. Jongeren willen en durven het gesprek aan te gaan en dat is erg belangrijk voor de toekomst. Ik geloof erg in jouw aanpak en motivatie.”

Over motivatie

Nesha: “Door mijn zorgen over ons leefmilieu en mijn liefde voor de natuur blijf ik doorgaan. De voorbeelden die ik zie, waar ik van leer - over landbouwers die natuurbeheer op zich nemen bijvoorbeeld, en over akkerbouwers die strokenteelt gaan toepassen: die dragen zeker bij aan mijn motivatie om door te gaan. Wanneer ik jou nu hoor praten, dan leer ik ook weer veel bij over de werkelijkheid in de landbouw. In die wereld valt zo veel te bereiken; inzet daarvoor mag niet stoppen.”

Jaap: “Inderdaad! Er kan veel beter en mooier omtrent duurzaamheid, en ik ga daar graag praktisch mee aan de slag. Vaak word ik gevraagd om daarover te vertellen door organisaties of bedrijven in transitie. En daarvan zijn er momenteel veel in onze samenleving. Dat houdt me heel gemotiveerd…!”

Auteur: Boris de Jong

Fotograaf: Jonas Briels

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

Groenpact Jongerenplatform

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven