Publicatiedatum: 24-09-2023

Een derde van al het voedsel, dat is erg veel. Een deel gaat verloren tijdens de productie, verwerking en het transport. Maar ook tijdens de bereiding en consumptie. Zeker in de laatste stap, in het klaarmaken en eten van voedsel, valt veel te winnen.

Veel opties, veel verspilling

We zijn gewend dat er altijd meer dan genoeg eten is en dat we alles voor het kiezen hebben. Daarom zijn we niet goed ingesteld op de juiste hoeveelheden en beschikbare opties. Neem restaurants: we gaan ervan uit dat we altijd kunnen kiezen van een uitgebreide menukaart. Dat betekent dat restaurants op ieder moment álles in huis moeten hebben. Dat leidt uiteindelijk tot veel verspilling.

Afval monitoren

De Nederlandse start-up Orbisk helpt restaurants om hier beter zicht op te krijgen. Orbisk ontwikkelde een systeem voor op prullenbakken, met een camera en beeldherkenningstechnologie. Het apparaat registreert wat en hoeveel er weggegooid wordt. Door dit systeem langere tijd te gebruiken, krijgen restaurants inzicht in welke gerechten of situaties voor de meeste voedselverspilling zorgen. Daarna kunnen ze experimenteren met andere samenstellingen en portiegroottes.

Restaurants delen deze informatie zelfs met elkaar. Zo leren ze van elkaars ervaringen. In Rotterdam werkten bijvoorbeeld de McDonalds en Taco Bell mee met Het Nieuwe Nassen-project. Ze onderzochten samen hoe ze met Orbisk minder voedsel verspilden.

Meer zelfbewustzijn

De resultaten van Orbisk zijn belangrijk, maar eigenlijk heeft het project op zichzelf al een groot effect. Het zorgt voor bewustwording en dát leidt al tot minder voedselverspilling.

Met meer data in het AI-systeem, worden vraag en aanbod straks nog beter voorspeld en afgestemd. Denk aan data over het weer, de dag van de week, de periode van het jaar, de prijzen van grondstoffen en nog veel meer. Hoe meer informatie, hoe beter AI zich ontwikkelt.

Bronnen:
- www.orbisk.nl
- https://samentegenvoedselverspilling.nl/het-nieuwe-nassen-in-rotterdam-met-greendish-en-orbisk/

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

Versnellingsprogramma Digitalisering & Technologie

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven