Publicatiedatum: 29-01-2021

Genomineerd in de categorie HBO

Broez is het initiatief van drie zussen uit Twente. Fraukje studeert Bedrijskunde- en Agrifoodbusiness bij Aeres Hogeschool Dronten. Zij betrok haar twee zussen bij het project, die net afgestudeerd zijn aan Wageningen Universuty en Universiteit Groningen.

Met mooie bloemrijke akkerranden willen ze Twente mooier maken. Door de aanleg van bloemenstroken langs paden, wegen en in en nabij de woonkernen maken ze niet alleen de omgeving mooier, het bevordert de biodiversiteit ook enorm.

Bloem en bij

Bemiddelen

Momenteel is de aantrekkelijkheid van het integreren van meer biodiversiteit in Twente laag. Het leeft te weinig onder boeren, want er gaat geen financiële prikkel van uit. Burgers zijn zich te weinig bewust van het belang van biodiversiteit en er is een gebrek aan een gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel om de biodiversiteit te herstellen.

De belangrijkste taak van Broez is de bemiddeling tussen burgers en bedrijven (investeerders) enerzijds en grondeigenaren anderzijds. Ook hebben zij zich goed verdiept in de verschillende zaden en mogelijkheden, zodat ze gericht kunnen adviseren.

“Wil jij de bijtjes weer horen zoemen? Investeer in bloemen”

Impact

Direct werd overduidelijk zichtbaar wat het effect van kruidenrijke akkerranden is. De akkerrand werd overspoeld met bijen, insecten vogels en wild.

Het project heeft ook een sociale component. Broez wil gaan samenwerken met sociaal-maatschappelijke groepen, zorginstellingen en verenigingen. Zij kunnen de bloei van de akkerranden controleren.

Middels (sociale) media en filmpjes/foto's creëren wordt betrokkenheid en bewustwording gecreëerd. Een prachtig voorbeeld van een praktische ecosysteemdienst met maatschappelijke impact, die ook nog eens zonder overheidsgeld is gerealiseerd.

Samenwerkende partijen:

  • Energie Coöperatie IJskoud,
  • Hasman Landbouwbedrijf BV
  • W&B, Dusseldorp
  • Home Makelaars
  • Aeres Hogeschool


 

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

Aeres Hogeschool
Stichting Broez

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven