Publicatiedatum: 28-01-2021

Genomineerd in de categorie VMBO

Wat je eet heeft niet alleen gevolgen voor je gezondheid, maar ook op je leefomgeving. Gemeente Almere werkt aan een gezonde en duurzame stad. De gemeente wil daarom gezonde én duurzame voedselkeuzes makkelijker maken.

Jongeren zijn daarbij een belangrijk groep. Eén op de vijf jongeren heeft overgewicht. Jongeren eten buitenshuis vooral wat ze lekker vinden en ze zijn vaak niet bezig met waar hun eten vandaan komt. De Gemeente Almere vroeg leerlingen van Aeres VMBO Almere om raad. Hoe kunnen we de eetomgeving rond scholen inrichten zodat deze eetomgeving jongeren helpt om gezondere en duurzamere voedselkeuzes te maken?

Nudging

De Gemeente Almere vond het knap hoe de leerlingen zich hebben verplaatst in de verschillende voedsel aanbieders en zijn verrast met de kwaliteit die is geleverd. De hele onderbouw GL van Aeres VMBO Almere deed op de Dag van de Duurzaamheid mee aan de challenge die is ontwikkeld binnen Duurzaam Door Flevoland. Het winnende groepje kroop in de rol van de schoolkantine. Ze dachten na over een aansprekend gezond en duurzaam aanbod en kwamen met een actieplan wat ze in de praktijk willen brengen van hun eigen schoolkantine.

les krijgen

Daarin dachten ze na over de mogelijkheden van nudging. Hoe kunnen voedingsverkopers hun aanbod zo inrichten dat jongeren makkelijker kiezen voor duurzame en gezonde producten. Dit door een duwtje in de goede richting (in het Engels ‘nudge’) te geven. Een nudge is een simpele aanpassing in de eetomgeving die ons gedrag beïnvloed.

Lokaal telen

De leerlingen hebben ervaring opgedaan met GrowWizzKid, een binnenteeltsysteem met LED-verlichting en een online leeromgeving. Hierdoor leerden ze hoe gemakkelijk het is om zelf gezond en duurzaam voedsel te telen, in de stad en -in dit geval- gewoon op school.

Jongeren bepalen

Met dit project zijn de jongeren van Aeres VMBO Almere in de drivers seat’ gezet om mee te denken in de uitdagingen van het inrichten van een gezonde en duurzame school eetomgeving. De leerlingen van de actieplannen die door de gemeente geselecteerd zijn gaan hun ideeën uitwerken en toepassen in hun eigen schoolkantine.

Samenwerkende partijen:

  • Stad & Natuur
  • Gemeente in samenwerking met Duurzaam Door
  • GrowWizzKid
  • Aeres VMBO Almere

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

Aeres VMBO Almere

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven