Publicatiedatum: 6-05-2024

Tekst: Bart van de Beek

Deze robots rijden mee achter een trekker of kunnen zelfs ook al helemaal zelfstandig over een akker rijden. De eerste uitdaging is dat de robot met behulp van cameratechnologie onderscheid kan maken tussen wat wel en wat geen onkruid, of het nest van een weidevogel (!) is. Daarvoor moet het systeem ook getraind worden met veel beeldmateriaal van goede kwaliteit. Dat is een uitdaging want elk gewas heeft zijn eigen eigenschappen en kent verschillende ontwikkelstadia. En ook bij wisselende weersomstandigheden en lichtinval moet de robot het gewas kunnen herkennen. 

Nadat het op de akker gezien is komt het verwijderen van het onkruid. Dat kan mechanisch, waarbij ongewenste plantjes worden weg geschoffeld of afgesneden. Maar er worden ook al heuse lasers gebruikt waarbij het onkruid heel gericht wordt weg gebrand. Zie bijvoorbeeld de LaserWeeder van Carbon Robotics.

Er wordt komend seizoen veel getest op diverse gewassen. De effectiviteit van het wieden en de snelheid waarmee de robot werkt zijn uiteraard belangrijk. Ook om te kunnen bepalen of deze, over het algemeen prijzige, oplossingen ook financieel interessant zullen zijn. En om nog zinvoller ingezet te kunnen worden, worden de robots die de akker en de gewassen toch al van dichtbij bekijken ook gebruikt om tijdens het wieden informatie te verzamelen. Denk hierbij aan ziektes, insectenplagen of het voorspellen van de oogst (wanneer, hoeveel en kwaliteit).

Extra informatie en bronnen:

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven