Publicatiedatum:

In totaal zeven studenten van vier verschillende studierichtingen (Earth & Environment, Agricultural Economics, Organic Agriculture en Bioinformatics) bogen zich over de vraag van Boerenverstand.  

 

Duurzame landbouw

De bodemgezondheidsindex die zij hebben ontwikkeld is gebaseerd op basis van vruchtwisseling en bodemtextuur, op basis van openbaar beschikbare gegevens. Het kan door boeren zelf worden gebruikt om hun bodemgezondheid te beoordelen, maar ook om de algehele duurzaamheid en circulariteit van landbouwbedrijven te beoordelen om duurzaam landbouwbeheer in Nederland te verbeteren.

 

Verschillende teelten

De soil index is gebaseerd op vijf bodemgezondheidsindicatoren die het meest invloed hebben op de bodemgezondheid. Zo is het afwisselen van teelten erg goed voor de bodemgezondheid. Andere indicatoren zijn onder meer de textuur van de bodem en de manier van grond bewerken. 

Holistische benadering

De index biedt een prachtig model voor het vaststellen van de gezondheid van de bodem en het effect van verschillende acties hierop.  Een complex onderwerp wordt op deze manier in één getal vastgelegd. De boer ziet gemakkelijk wat welk effect bijvoorbeeld een gewaswissel of andere ploegmethode heeft op de bodemkwaliteit. Precies de holistische benadering die bodemwetenschap nog miste!

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

Wageningen University
Impactprijs Groen Onderwijs

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven