Publicatiedatum: 22-10-2021

Dit artikel is eerder gepubliceerd op de website van Zone.college.

Het hotel beschikt over tanks voor het kweken van Tilapia. Op basis van het advies van de studenten hebben ze het viskweeksysteem verbeterd. Daarnaast kreeg het hotel advies voor het dagelijks management: het meten en op peil houden van de waterkwaliteit, het voeren van de vissen en het algehele onderhoud. Dit had een productieverhoging tot gevolg. Het hotel streeft naar een ecologisch sluitend systeem, waarbij de mest van vissen wordt gebruikt voor de groei van de groenten. Het hotel is ook van plan om de opgedane kennis rondom het kweken van vis en het telen van groenten in een ecologisch verantwoord systeem te delen met de lokale bevolking. Een belangrijk doel, omdat de toeristensector is ingestort vanwege de COVID 19-pandemie en een aanvulling in de voedselvoorziening meer dan welkom is.

Start samenwerking

Docent aquacultuur van Zone.college en PUM expert Thijs Rutters is de initiator van dit project. Hij doet veel internationale projecten op het gebied van aquacultuur: ‘Ik ben expert bij PUM geworden, maar wel met jet verzoek of ook de studenten van onze school bij adviesmissies en projecten kunnen worden betrokken. Zo krijgen PUM klanten up-to-date advies van studenten onder mijn begeleiding als expert, en bereiken zij hun leerdoelen. Fysiek op missie gaan was en is lastig voor studenten, vanwege Corona alsook hun rooster, maar dit project is succesvol verlopen door middel van online begeleiding op afstand: remote coaching. Remote coaching biedt mooie, nieuwe kansen. Studenten leren gericht, concreet advies te geven, en ze kunnen voor lange termijn aan een PUM klant en ondernemer worden verbonden.’

Remote coaching

Bjorn Snippe, Jeroen van Wamel en Remon Booij, derdejaars studenten van de opleiding Sportvisserij & waterbeheer aan het Zone.college in Zwolle, werkten aan het internationale project, waarbij onderdelen als duurzaamheid, internationalisering en de nieuwste kweektechnieken een belangrijke rol spelen. De studenten hadden via het keuzedeel aquacultuur tijdens hun studie al een gedegen basiskennis en praktijkervaring opgedaan met het kweken van vis. Deze kennis konden ze in het project goed inzetten.

"Dit project is succesvol verlopen door online begeleiding op afstand"

De studenten hadden wekelijks op maandag online overleg met de hotelmedewerkers. Ook hadden Thijs Rutters en de studenten elke vrijdag online overleg voor het bespreken van de voortgang, en om te bepalen of de adviezen goed in de praktijk werden gebracht. Tijdens dit onderlinge overleg konden de studenten beoordelen wat er nog nodig was voor de remote coaching sessie van de maandag erop, en of de kwaliteit van hun adviezen nog moest worden aangescherptTijdens de remote coaching sessies met de hotelmedewerkers gaven de studenten advies over de nieuwste kweek- en teelttechnieken met als doel de productieverhoging van zowel de groenten als de vis. Naast de schriftelijke verslaglegging, werden er ook diverse instructievideo’s opgenomen over het vangen en graderen van grote en kleine vissen.

General Manager van Hotel Bhuwana Ubud, Ni Putu Candrawati: ‘We were running the aquaponics system, but the results were not good enough. After the advice from the three students under guidance of PUM expert Thijs Rutters, we were able to fix the system. The students achieved to improve the existing system with minimal resources. Now we can breed more fish, with the result that there is more nutrition for the plants. Also, through PUM, we received a water quality test set, so we can monitor the quality of the water. This was an essential starting point, and during the remote coaching sessions, the students instructed us how to do this in practice. During the past months, we all learned a lot of new techniques and we thank the students for their efforts.

Samenwerkingspartner PUM

PUM Netherlands senior experts PUM werkt samen met ondernemers in ontwikkelingslanden en opkomende markten met als doel het realiseren van inclusieve, duurzame economische groei. Er zijn ongeveer 1600 experts op vrijwillige basis verbonden aan PUM die hun praktische vak- en sectorkennis delen met het midden- en kleinbedrijf (MKB) in 40 verschillende sectoren en 34 landen wereldwijd.

Samen met lokale ondernemers bouwt PUM veerkrachtige bedrijven op die effectief en duurzaam kunnen samenwerken in de gehele handelsketen. Op die manier werkt PUM aan het versterken van economieën en het verbeteren van levens. Om groei te realiseren en te versnellen, werkt PUM structureel samen met Nederlandse en lokale bedrijven, non-profitorganisaties, overheden, educatieve instellingen en organisaties die bedrijven ondersteunen.

Kijk voor meer informatie op:  www.pum.nl

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Dit groene verhaal is
mede mogelijk gemaakt door:

Zone College
PUM Netherlands senior experts

Meer lezen?

Abonneer je dan op onze Nieuwsbrief. Je ontvangt elke maand een selectie van de nieuwste ‘Groen in Actie’ verhalen, nieuws en events.

Terug naar boven